la la-thumbs-up

Rainhof, South Tyrol

Inner Development la la-building orange
Summary

The Rainhof is one of the most precious rural buildings of the Gsiesertal valley, at 1.500 m above sea level. Built with solid stone masonry walls and the vernacular “Blockbau” (solid wood) construction, the building presents many traditional features, such as windows with deep reveals, decorated painted frames around the windows, and vaulted ceilings. The project was awarded the 1st prize at the “Bauern(h)auszeichnung - ITAS-Preis 2016” for the best renovation of a farmhouse in South Tyrol.

Description

The Rainhof is a farm worthy of preservation in the Gsiesertal in South Tyrol. It was built before 1600 and is a listed rural building because of its numerous elements worthy of preservation. The historic building was restored, renovated and adapted in 2016 with the collaboration of various stakeholders.

The owner of the Rainhof has developed the restoration project together with the architect Dr. Arch.Stefan Taschler and the heritage office of the Autonomous Province of Bolzano.  The aim and principle of the restoration was to preserve the listed building and to continue to build on the building.

The local conditions (topography, culture, tradition, climate, resources, ...) had to be considered and maintained. Because these have been the constants of a valley for centuries and are free of modernist tastes. The renovation project created one apartment on the ground floor and 2 apartments each on the upper floor and attic for agritourism.

Original language

Der Rainhof ist ein erhaltenswerter Hof im Gsiesertal in Südtirol. Er wurde vor 1600 erbaut und steht aufgrund seiner zahlreichen erhaltenswerten Elemente unter Denkmalschutz. Das historische Gebäude wurde 2016 unter Zusammenarbeit verschiedener Akteure restauriert, saniert und umgebaut.

Der Bauherr des Rainhofes hat das Sanierungsprojekt gemeinsam mit dem Architekt Dr. Arch. Stefan Taschler und dem Amt für Denkmalpflege der Autonomen Provinz Bozen ausarbeitet und durchgeführt. Ziel und Grundsatz der Sanierung war das Denkmal geschützte Gebäude zu erhalten und auf dem Gebauten weiterzubauen.

Dabei galt es die örtlichen Gegebenheiten (Topographie, Kultur, Tradition, Klima, Ressourcen, …) zu berücksichtigen und einzuhalten. Denn diese sind seit Jahrhunderten die Konstanten eines Tales und frei von modernistischen Geschmäckern. Durch das Sanierungsprojekt wurden eine Wohnung im Erdgeschoss und je 2 Wohnungen im Obergeschoss und Dachgeschoss für Urlaub am Bauernhof geschaffen. 

Click here for translation

English German Italian Slovenian
Practice Info