la la-thumbs-up

Kasperhof in Patsch (Tyrol)

Inner Development la la-building orange
Summary

The Kasperhof from the 17th century was revitalised by the architecture office arichtektur:lokal in the form of a building group project after 20 years of vacancy. The renovation of the building enabled the historical Kasperhof to be preserved in its form on the one hand, while on the other hand creating space for three apartments and an office, thus saving building land.

Description

The building "Kasperhof" in Patsch in Tyrol from the 17th century - with a usable area of just under 650m² - is subject to the protection of the townscape and stood empty for twenty years. The land consumption in the surrounding of Innsbruck is enormous, basic and construction costs are very high. At the same time many - also historically important - objects in the surrounding municipalities are vacant. With this background, architektur:lokal, under the project management of the architects Arch. DI Andreas Semler and DI Dr. Gertrud Tauber,  developed the project "Kasperhof" as a building group project. The result is one office unit on the ground floor and three residential units on the upper floor and in the converted barn. 


The courtyard is characterised by its clear and simple design language. The building materials typical for the rural area - stone masonry, lime plaster and lime paint as well as wooden floorboards - can also be found in this courtyard. The pleasantly high room heights and the large box-type windows are unusual for this area. The architectural concept takes up these qualities and develops them further. The residential house is being renovated, whereby the materials stone masonry/lime and wooden floorboards are still used. The threshing floor will be converted to wood and loam construction. The old roof truss is preserved.

Original language

Der Kasperhof in Patsch in Tirol aus dem 17. Jhdt. – mit einer Nutzfläche von knapp 650m² – unterliegt dem Ortsbildschutz und stand zwanzig Jahre leer. Der Bodenverbrauch im Raum Innsbruck ist enorm, Grund- und Baukosten sind sehr hoch. Gleichzeitig stehen viele – auch historisch bedeutsame – Objekte in den umliegenden Gemeinden leer. Vor diesem Hintergrund hat architektur:lokal, unter der Projektleitung der Architekten Arch. DI Andreas Semler und DI Dr. Gertrud Tauber, das Projekt „Kasperhof“ als Baugruppenprojekt entwickelt. Entstanden sind eine Büroeinheit im Erdgeschoss und drei Wohneinheiten im Obergeschoss sowie in der ausgebauten Scheune. 


Der Hof zeichnet sich aufgrund seiner klaren und einfachen Formensprache aus. Die für den ländlichen Raum typischen Baumaterialien Steinmauerwerk, Kalkputz und Kalkfarbe sowie Holzdielenböden finden sich auch in diesem Hof. Die angenehm hohen Raumhöhen und die großen Kastenfenster sind für diese Gegend ungewöhnlich. Das architektonische Konzept nimmt diese Qualitäten auf und entwickelt sie weiter. Das Wohnhaus wird saniert, wobei die Materialien Steinmauerwerk/Kalk und Holzdielenböden weiterhin eingesetzt werden. Der Tennen wird in Holz- Lehmbau ausgebaut. Der alte Dachstuhl bleibt erhalten.
 

Click here for translation

English German Italian Slovenian
Practice Info